Босанске пирамиде

"Скоро све што нас уче о древној прошлости је погрешно" - Др. Семир Османагић

Пирамида Сунца

То је највиша пирамида на свету са висином већом од 270 метара. Има исправну геометрију пирамиде са три добро очуване странице: северном, источном и западном. Пирамида је обложена бетонским блоковима који су, према анализи босанско-херцеговачког и италијанског института за материјале, супериорнији у високој чврстоћи (до 134 мПс) и малој водоупијању (око 1%) у односу на савремени бетон.

Према мјерењима Геодетског завода БиХ, оријентација сјеверне стране ка космичком сјеверу има минимално одступање од нула степени, нула минута и свега дванаест секунди. Нагиб страница према основи је 45 степени. Георадарска истраживања немачких геофизичара 2007. године потврдила су постојање унутрашњих пролаза у пирамиди. Хрватски физичари су 2010. године открили постојање енергетских зрака полупречника 4,5 метара који пролазе кроз сам врх пирамиде, а италијански, фински и српски стручњаци (између 2011-2016) мерили су феномене електромагнетног поља, ултразвука и инфразвука. вештачког порекла на врху пирамиде. Српски инжењери су мерењима дроном изнад пирамиде открили присуство скаларних таласа усмерених ка Сунцу. Сенка Босанске пирамиде Сунца током летњих месеци пре заласка сунца прекрива Босанску пирамиду Месеца, показујући јасан астрономски однос између две пирамиде.

Пирамида је прекривена слојевима земље и вегетације, слично хиљадама пирамида у Кини, Мексику или Гватемали. Откриће пирамиде, као и њена енергија и астрономски феномени, магнет су за туристе из целог света.

Месечева пирамида

Виша је 190 метара од Велике египатске пирамиде. Израђена је од обрађених блокова пешчара и слојева глине. У близини се налазе каменоломи пешчара, као и извор глине која је служила као везиво, водоотпорни материјал и топлотна изолација. Дизајн пирамиде је терасаст, што је јединствен случај у свету пирамида.

Горњи слој плоча од пешчара је залепљен за подлогу. Према радиокарбонској анализи Института за физику Универзитета Шлезије у Пољској из 2011. године, пирамида је стара око 12.350 година. Ово научно потврђује изузетну старост изградње босанске пирамиде Мјесеца, која датира из периода прије култура Сумера, Вавилона и старог Египта. Из Института за материјале Универзитета у Зеници потврдили су да су различите тврдоће и порозност појединих пјешчаних плоча у истом редослиједу, што потврђује да су плоче у каменоломима третиране пјешчарима различите дубине.

Испод Босанске пирамиде на Мјесецу налази се резервоар воде повезан водотоцима са пирамидама Змаја и Сунца.

Подземни лавиринт Равне

Испод Босанске долине пирамида изграђена је сложена мрежа пролаза, раскрсница, просторија и подземних резервоара за воду. Откриће овог лавиринта предвидио је откривач босанских пирамида др. Семир Османагић је у својој књизи из 2005. своју хипотезу засновао на сличним примерима подземних тунела у Египту, Кини и Мексику. До тада су ниски улаз и оних педесетак метара од прелаза тунела сматрани „природном пећином”. Фондација је упорним дугогодишњим радом потврдила да постоји подземни лавиринт који се протеже на десетине километара. Удаљеност од улаза у Босанску пирамиду Сунца је 2,5 км. Видљива су најмање два културна слоја: градитељи лавиринта (пре 30.000 година) и цивилизација која је све тунеле и просторије затрпала шљунком пре 5.000 година.

Материјал бачен током изградње тунела искоришћен је за израду бетона којим је прекривена Босанска пирамида Сунца. У лавиринту нема негативног зрачења: космичке, природне радиоактивности или негативне енергије из токова подземних вода. Такође нема сигнала за мобилне телефоне и Ви-Фи. Стога је ова локација једна од најбезбеднијих на планети и пружа здравствену негу и ревитализацију организма.

Циркулација ваздуха је одлична и постиже се различитим висинама плафона што узрокује различит притисак ваздуха и природну вентилацију. Концентрација негативних јона, који чисте атмосферу од бактерија и вируса, је неколико десетина пута већа од просека и то објашњава благотворно дејство тунела на људски организам.

Археолошко-туристички парк Равне

Парк је отворен 18.06.2016. Налази се у Високом, центру Босне и Херцеговине и простире се на површини од 100.000 квадратних метара. Парк је отворен од када је др. Семир Османагић је купио 15 парцела које је спојио у огромну површину на којој је било 7 дивљих депонија и мочвара. Након исушивања воде, чишћења и садње траве и биља, Високо је добило прекрасан парк који је др. Семир га је поклонио Фондацији Археолошког парка: Босанска пирамида сунца.Ово мултидисциплинарно научно истраживање данас је најактивнији археолошки пројекат у свијету, који сваке године привлачи десетине хиљада туриста, волонтера, истраживача и медија у Високо, у БиХ.